Svetlá nad Sázavou

Mond

Oog

Oor

De gemeente Svetlá nad Sázavou bestaat uit de plaats Svetlá (ca. 8000 inwoners) en twintig dorpjes en gehuchten. De camping ligt in het gehucht Žebrákov op ca. 2,5 km van het centrum van Svetlá. Vanaf het dorpsplein in Svetlá wordt de camping met borden op lichtmasten en bomen aangegeven.

In Svetlá bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals supermarkten, banken, een postkantoor en winkels als kledingzaken, bakkers, drogisterij en slagerij. U heeft de keus uit een groot aantal restaurants, waar u voor een lage prijs een goede maaltijd kunt krijgen.

De bezienswaardigheden in Svetlá bestaan o.a. uit het gemeentehuis (begin 18e eeuw), een rooms-katholieke kerk (1569) en een landbouwschoolinternaat (van oorsprong een uit 1393 daterend kasteel met een prachtige ridderzaal).

Daarnaast is Svetlá wereldberoemd om zijn kristal. In Svetlá zijn nog enkele kleine fabriekjes en huisslijpers. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen kunt u kristallen voorwerpen en serviesgoed kopen.

Ook staat de omgeving van Svetla nad Sazavou bekend om de steengroeven. De middelbare school in Svetla heeft ook een opleiding voor steenbewerking. Naast stenen en tegels worden er de school kunstwerken gemaakt. Op de foto's hiernaast ziet u het resultaat van het project "Horen, Zien en Zwijgen".

De camping heeft een eigen zwemmeertje naast de camping. U kunt ook in de rivier Sázava, die door Svetlá nad Sazavou loopt, zwemmen. De afstand vanaf de camping is ongeveer 4 km.

Kristalfabriekje Svetla

Meertje bij de camping

kinderboerderij