Korte berichten

Camping zwemmeer Op deze pagina zal ik zo af en toe een kort nieuwsbericht over de camping schrijven. Dat kan als er iets op de camping of de omgeving is gebeurd of gaat gebeuren.

Maar ook als iemand iets te melden heeft, kan hij/zij mij dat berichten, zodat ik voor plaatsing kan zorgen. Als je een foto bij het bericht hebt, dan is dat wel zo leuk.

Camping Zebrakov
Helaas het is niet anders, maar ook dit jaar wordt er weer hard aan het wegennet in en rond Svetla nad Sazavou gewerkt. Natuurlijk de vooruitgang kan en mag je niet tegenhouden en dus moet er aan het wegennet gewerkt worden. Het is alleen lastig dat je tijdens de werkzaamheden met allerlei ongemakken geconfronteerd wordt.

De preciese omvang kan je natuurlijk nooit goed uitleggen op de website, maar het komt erop neer dat de N150 tussen Villemovice en Svetla nad Sazavou afgesloten is. De meeste navigatie-apparaten zullen dat ongetwijfeld weten, maar toch.

-->
  

Feestelijke opening vogelopvang Pavlov
Maja en de ponywagen

9 mei 2019
Vogelopvang Pavlov Niet alleen het kampeerseizoen is geopend, ook de vele toeristische attracties in Tsjechië openen hun deuren weer. Op 30 april was de feestelijke opening van de vogelopvang in Pavlov, ongeveer 4 km van de camping.
In deze opvanglocatie worden dieren (voornamelijk vogels) opgevangen die niet meer in de natuur kunnen leven. Veel vogels hebben beschadigde of afgebroken vleugels doordat ze tegen de elektriciteitsleidingen zijn gevlogen.
De toegang bedraagt een enkele euro. Hiermee steunt u het goede werk dat door de (meeste) vrijwilligers in de opvanglocatie wordt verricht.

Ondertussen laten we Maja wennen om voor de ponywagen te lopen. Het is er goed weer voor en langzaam maar zeker went Maja de ponywagen te trekken. Ze doet in ieder geval goed haar best. Van de zomer kunnen we dus waarschijnlijk ritjes met de kinderen maken.

Op de facebookpagina van camping Zebrakov staan ook berichten met foto's. Zie: Facebookpagina camping Zebrakov

Maja voor het eerst voor de kar
  

Bevrijdingsdag

9 mei 2019
Shantykoor de Spuigasten In Tsjechie wordt op 8 mei de bevrijding gevierd. In veel plaatsen worden dan allerlei activiteiten georganiseerd. Havlickuv Brod (18 km van camping) organiseert elk jaar een markt met allerlei ambachten. Uit de hele regio komen mensen, die (vaak thuis) een ambacht uitoefenen, de een op grote schaal en de ander op heel kleine schaal.
Ook dit jaar stond het hele hoofdplein in het centrum weer vol met allerlei kraampjes. Een aantal foto's heb ik op de facebookpagina van de camping geplaatst. Het was gelukkig heerlijk, warm weer. Dat verhoogt altijd de gezelligheid.
Havlickuv Brod heeft een zusterband met Brielle. Daarom is er ook elk jaar op bevrijdingsdag een delegatie uit Brielle aanwezig. Zij delen dan oliebollen uit en verzorgen iets muzikaals. Dit jaar gaf het Shantykoor De Spuigasten een uitvoering. De Briellenaren worden hiervoor erg gewaardeerd.
Op de facebookpagina van camping Zebrakov staan meer foto's. Zie: Facebookpagina camping Zebrakov
Bevrijdingsdag in Havl. Brod
  

Seizoen 2019 is geopend

26 april 2019
Alles is klaar voor ontvangst van de gasten. Het sanitair is weer grondig gepoetst en het gras ligt er weer mooi bij.

Heel veel nieuws is er niet op de camping. Het zwembad voor de kleintjes zal half juli worden opgezet. De schommels en de trampoline wachten al om in gebruik genomen te worden. De kampvuurplaats is klaar voor gebruik, alleen moet er nog wat hout worden verzameld.

En toch zijn er wel enkele nieuwtjes. In de stal naast paard Melly staat nu een lieve ponny, die naar de naam Maja luistert. Maja is ongeveer 12 jaar oud.

Voor haar komst naar de camping heeft zij geleerd bereden te worden en heeft zij voor een wagentje gelopen. Deze week heb ik al flink maar haar getraind, zodat zij naar mijn commando's zal luisteren. Melly en Maja zijn inmiddels dikke vrienden.

Op de boerderij zijn de kraamkamers al vol in gebruik. Er zijn kalfjes geboren en ook een paar poezen heeft al een nestje. De jonge kittens zien erweer snoezig uit. De kinderen zullen er weer veel mee kunnen spelen.
En we waren niets te vroeg met alle voorbereidingen, want ondertussen zijn de eerste gasten gearriveerd.

Melly en Maja
  

Seizoen 2019 staat voor de deur

12 maart 2019
Sazava bij winter De afgelopen maanden hebben we weer de gebruikelijke SVR vakantiebeurzen bezocht. Duizenden mensen zijn langs onze kraam gelopen en velen hebben een folder meegenomen of informatie over de camping en de omgeving gevraagd. Ik jhoop dat we een aantal van deze mensen dit jaar op de camping mogen begroeten.

Het leven in Zebrakov heeft ondertussen bepaald niet stil gestaan. Hey heeft de afgelopen winter regelmatig gesneeud. Dat leverde werkelijk prachtige beelden op, zoals deze foto van bomen langs de Sazava.

Op de boerderij zijn de eerste kalfjes al geboren. Binnenkort zullen ook de jonge poesjes weer geboren worden. Binnenkort zal ik het zwembad gaan opbouwen en de speeltoestellen weer installeren. Langzaam maar zeker wordt alles in geredheid gebracht voor het nieuwe seizoen. Het wachten is dan op de eerste gasten.

Jonge poesjes
  

Interactief virtuele vakantie

8 juni 2018
helicopterview svetla nad sazavou De techniek van internet staat voor niets. Sinds kort is het mogelijk een soort helicoptervlucht over Svetla nad Sazavou te maken. Je ziet de stad vanuit de hoogte. Met de muis kan je vervolgens draaien en inzoomen.

Op de kaart staan punten bij gebouwen aangegeven. Als je op die punten klikt, dan kan je dat gebouw bezoeken. Hierdoor krijg je een redelijke indruk van alles wat Svetla nad Sazavou te bieden heeft.

Het menu onderaan het beeld kan je wegklikken. Ook kan je het beeld op "volledig beeld" (fullscreen) plaatsen.

De film komt natuurlijk niet in de plaats van je vakantie, want ook de omgeving heeft nog veel meer te bieden. Bovendien het zelf zien (en aanraken) en ervaren is veel leuker dan zo'n filmpje. Als voorpret is het heel leuk. Wellicht kan je over een tijdje over de hele omgeving vliegen.
Nog een voordeel: ik had geen last van hoogtevrees.

Klik op:
Svetlá nad Sázavou in vogelvlucht
Vanuit de richtingen Havlickuv Brod en Humpolec heb je dus geen last van deze werkzaamheden.

Kom je vanaf Ledec nad Sazavou (of afslag 66 - Ledec nad Sazavou), volg dan in Ledec nad Sazavou de borden "Omleiding voertuigen tot 12 ton". Je gaat dan na de brug in Ledec nad Szavou rechtsaf (nog normaal).

Bij Ostrov ga je linksaf via Pavlov richting Opatovice. Op het eind van die weg (5 ŕ 6 km) moet je rechtsaf slaan. Op die kruising staat wel een bord, dat de weg na 2 km afgesloten is, maar daar hoef je niet op te letten. Na 1,5 km ga je naar rechts en je komt in Zebrakov.

Deze weg volgen en je rijdt direct naar de camping.

Omleiding wegwerkzaamheden
  

Eerste poesjes geboren

8 april 2018
Jonge poesjes geboren Je zegt ook wel eens: "Een boerderij zonder poezen is geen boerderij." Dat geldt zeker voor de boerderij bij de camping. Op het erf lopen altijd wel een stuk of zes poezen. Elk voorjaar zijn er weer nieuwe nesten met kleine kittens.

Vandaag hebben twee poezen elk drie kittens geworpen. Deze liggen heerlijk bij hun moeder in een doos, maar over een paar weken scharrelen zij met moeder en de andere poezen over het erf en op de camping.
Voor de meeste kinderen op de camping is dit heel aantrekkelijk. De kittens laten zich gemakkelijk pakken en vinden het heerlijk om geaaid of geborsteld en verzorgd te worden.

Het vermoeden bestaat dat een derde poes ook een nest heeft geworpen, maar die heeft dat zo goed verstopt, dat we het nog niet hebben kunnen vinden. Vroeg of laat komen de poesjes wel tevoorschijn.
Hoeveel nesten er dit jaar zullen zijn, weten we natuurlijk nog niet, maar komend kampeerseizoen zullen er weer voldoende poesjes zijn waarmee gespeeld kan worden.

Jonge poesjes geboren
  

Het voorjaar

31 maart 2018
bloesem Nog even en het voorjaar breekt al weer aan. Vandaag was het al lekker weer. Stralend zonnetje en een redelijke temperatuur. De vorst zit nog wel in de grond, dus het gras en de bosgrond is nog drassig. Een paar dagen zon en alles droogt weer op en dan kan je met een gerust hart over het gras lopen of rijden.
Vanaf eind april verwachten we altijd de eerste gasten op de camping. Het weer is dan meestal goed (geen garantie !) en de natuur begint weer uit te lopen. De vruchtenbomen langs de wegen komen dan helemaal in bloei te staan. Dat alleen al is een prachtig gezicht.
De herten en reeën gaan op zoek naar vers voedsel en komen daarvoor regelmatig uit de bossen.
Een prachtige tijd dus om de caravan of camper uit de stalling te halen en naar Svetla nad Sazavou te vertrekken.

Klik hier voor groter beeld
 

Melly voor het eerst bereden

Voorjaar 2017
melly De afgelopen twee jaar heb ik steeds met Melly getraind aan de longeerteugel, zodat hij mijn commando's zou gaan kennen. Tussendoor hadden we regelmatig een zadel op zijn rug gelegd en was er zo af en toe iemand op gaan zitten. Dat deed Melly allemaal heel goed.
In het voorjaar 2017 was Melly oud (bijna 4 jaar) genoeg om voor het eerst bereden te worden. Aurely was het slachtoffer om dit uit te proberen.
Zoals je op de foto en op het filmpje ziet, zijn beide geslaagd voor deze eerste proef. Eerst moest Melly alleen stappen, maar op gegeven moment vonden we het tijd om ook eens een korte draf te proberen.
Omdat Melly later naar mijn commando's moet luisteren als er kinderen op het paard zitten, wordt hij zo getraind dat hij niet naar commando's van de berijder luistert. Dat zal nog lastig voor Melly worden, maar met Salinka (het vorig paard op de camping) is dat ook gelukt, dus blijven we net zo lang oefenen totdat Melly ook voor dat diploma is geslaagd.