info omgeving en camping

Camping & boerderij

Camping op de kaart?
Klik hier !

De boerderij van de familie Sviták is van oorsprong een familiebedrijf. De huidige eigenaar, Franz Sviták, houdt een beperkt aantal koeien en wat kleinvee (kippen en eenden). Het veevoer verbouwt hijzelf.

Bij de boerderij zijn drie velden toegankelijk voor tenten en caravans gemaakt. Hierop zijn ruime kampeerplaatsen. Op de camping zijn een sanitairblok en stroomaansluitpunten aanwezig. Direct naast de camping is een ruim grasveld, waarop allerlei activiteiten gedaan kunnen worden. Ook is er een zwemmeertje aanwezig.

Voor de kleine kinderen staan speeltoestellen op de camping. Kinderen kunnen op de boerderij met de honden en poezen spelen. De grotere kinderen (maar ook natuurlijk de volwassenen) mogen boer Franz op de boerderij helpen en met de tractor meerijden.

Voor de gasten die dat leuk vinden is er ’s avonds een kampvuur. Hier heeft u de gelegenheid de andere gasten te ontmoeten en onder het genot van een drankje de ervaringen van de dag uit te wisselen.

Tsjechie kent veel amateur-musici die het leuk vinden op de camping te komen spelen. Op het mededelingenbord staat aangekondigd wanneer en welke muzikant bij het kampvuur zal spelen. Gasten die een eigen muziekinstrument bij zich hebben, zijn natuurlijk ook welkom bij het kampvuur.

Bij voldoende voorraad kunt u op de boerderij eieren kopen. Uw wasgoed kan bij de boerderij afgegeven worden. Deze krijgt u dan gewassen terug.

gemeente Svetlá nad Sázavou

De gemeente Svetlá nad Sázavou bestaat uit de plaats Svetlá (ca. 8000 inwoners) en twintig dorpjes en gehuchten. De camping ligt in het gehucht Žebrákov op ca. 2,5 km van het centrum van Svetlá. Vanaf het dorpsplein in Svetlá wordt de camping met borden op lichtmasten en bomen aangegeven.
In Svetlá bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals supermarkten, banken, een postkantoor en winkels als kledingzaken, bakkers, drogisterij en slagerij. U heeft de keus uit een groot aantal restaurants, waar u voor een lage prijs een goede maaltijd kunt krijgen.

De bezienswaardigheden in Svetlá bestaan o.a. uit het gemeentehuis (begin 18e eeuw), een rooms-katholieke kerk (1569) en een landbouwschoolinternaat (van oorsprong een uit 1393 daterend kasteel met een prachtige ridderzaal).

Daarnaast is Svetlá wereldberoemd om zijn kristal. In Svetlá zijn nog enkele kleine fabriekjes en huisslijpers. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen kunt u kristallen voorwerpen en serviesgoed kopen. In overleg worden enkele rondleidingen in een kristalblazerij georganiseerd.

Ook staat de omgeving van Svetla nad Sazavou bekend om de steengroeven. De middelbare school in Svetla heeft ook een opleiding voor steenbewerking. Naast stenen en tegels worden er de school kunstwerken gemaakt. Op de foto’s hiernaast ziet u het resultaat van het project “Horen, Zien en Zwijgen”.

De camping heeft een eigen zwemmeertje naast de camping. U kunt ook in de rivier Sázava, die door Svetlá nad Sazavou loopt, zwemmen. De afstand vanaf de camping is ongeveer 4 km.

omgeving van de camping

Svetlá nad Sázavou ligt in een heuvelachtig landschap met veel weilanden en bossen. De camping ligt op ongeveer 600 meter boven zeespiegel en heeft een prachtig uitzicht op de plaats Svetlá nad sazavou. Vanaf de camping loopt u direct een groot bos met veel wandelpaden in.
In de directe omgeving van Svetlá nad Sazavou bevindt zich een groot aantal plaatsen die zeker het bezoeken waard zijn. Zoals Ledec nad Sázavou, Humpolec, Jihlava, Telc, Brno, Kutna Hora, Tasice en Havlíckuv Brod.

Naast gezellig winkelen kunt u in deze plaatsen allerlei bezienswaardigheden bezoeken. Vanuit Svetlá zijn goede openbaar vervoersverbindingen (bus en trein) met de omgeving en Praag. Het omliggende wegennet is zeer goed. Met de auto rijdt u in ongeveer anderhalf uur naar het centrum van Praag (ca. 75 km).

In Tasice bevindt zich Europa’s oudste glasblazerij. Verder kunt u vele kastelen, dierentuinen, (openlucht) musea, monumenten en een zilvermijn bezichtigen.

De camping heeft een eigen zwemmeertje naast de camping. Zwemgelegenheid is er ook in de rivier de Sazava en in de verschillende meertjes in de directe omgeving van Svetla nad Sazavou. In Havlickuv Brod en Jihlava zijn overdekte zwembaden.

Op de camping is een uitgebreide informatie-map over nog veel meer uitstapjes en bezienswaardigheden beschikbaar.