Veel gestelde vragen

Heeft u documentatie of een folder?

Van de camping is alleen een folder beschikbaar. Hierin staat ongeveer hetzelfde als dat er op internet staat. Meer informatie is er in Nederland niet beschikbaar. Op de camping liggen ordners met informatie over uitstapjes en bezienswaardigheden in de omgeving van de camping.
Moet ik reserveren?
Voor de camping is het niet strikt noodzakelijk om te reserveren. Als gasten willen reserveren, dan houden we daar uiteraard rekening mee. Als u op een bepaalde plaats wilt staan, proberen we ook daarmee rekening te houden.
U kunt hiervoor een email aan mij sturen.

Hoe is het sanitair?

Op de camping staat één sanitairblok. Hierin bevinden zich twee units voor heren en twee units voor dames.
De units “Heren 1” en “Dames 1” bestaan elk uit een douche, een toilet en een wastafel.
De units “Heren 2” en “Dames 2” bestaan elk uit een douche, twee toiletten en een wastafel.
De wastafels hebben warm en koud stromend water. Verder is er een stortplaats voor het campingtoilet en zijn er aanrechten voor een handwas en de afwas.Het sanitair wordt regelmatig schoongemaakt.

Kan ik iets huren?

Helaas, de camping beschikt niet over accomodatie dat gehuurd kan worden.

Hoe is het weer?

Het weer kan ik natuurlijk nooit betrouwbaar voorspellen. In het algemeen is het iets mooier en stabieler als in Nederland en Belgie. Dat komt omdat er geen directe invloeden van de zee zijn. Ook ben je voor mooi weer niet afhankelijk van een hoge drukgebied. De warmte is daardoor beter verdraagbaar (niet zo drukkend). Op de linkenpagina staat ook een link naar het weerstation in Havlickuv Brod. Deze plaats ligt hemelsbreed ongeveer 12 km van de camping. De op deze pagina gegeven gemiddelden vind ik persoonlijk aan de lage kant, maar gemeten over een aantal jaren zullen ze ongetwijfeld kloppen.Omdat de camping op ongeveer 650 meter hoogte ligt, koelt het ’s nachts lekker af.

Wanneer is de camping geopend?

De camping gaat open als de eerste gasten arriveren. Meestal is dat eind april, omdat het dan warmer wordt. Sluiten doet de camping pas in oktober.

Is de camping geschikt voor kinderen?

Voor de kleine kinderen zijn er schommels, een draaimolen en een wip. In het bos naast de camping kunnen de kinderen hutten bouwen. Op de boerderij spelen de kinderen met de kleine poesjes, de honden en de geit.
Ook mogen de kinderen met Franz meerijden op de tractor en op het land helpen. Op het veld bij de camping is voldoende ruimte voor allerlei balsporten en andere activiteiten.
De grote kinderen vermaken zich met allerlei spelactiviteiten of gaan met elkaar op stap en uit eten.

Mag je een kampvuur maken?

Op de camping is één centrale kampvuurplaats, waar bijna elke avond een kampvuur wordt gehouden. De gasten zorgen zelf voor het hout.

Kan je op de camping paardrijden?

Op de boerderij is helaas geen paard meer waarop gereden kan worden.
In het voorjaar 2014 is Salinka overleden. Hij is ruim 24 jaar geworden. Veel gasten hebben op Salinka gereden. Voor velen was dat zelfs de eerste keer dat ze op een paard zaten.
Franz heeft weer een nieuw paard aangeschaft, maar deze is nog te jong om te worden bereden. Nog even een paar jaartjes geduld dus.

Is er ook zwemwater bij de camping?

Aan de camping ligt een eigen zwemmeertje met ligwei. Om overlast te voorkomen is het meertje vijftig meter van de camping af aangelegd. Ook kan er in de rivier de Sazava, die door het dorp loopt, gezwommen worden. Langs de rivier is een ligwei. De afstand tot de camping is ongeveer 4 km.In Havlickuv Brod (ongeveer 20 minuten rijden van de camping) en Jihlava (45 minuten van de camping) zijn overdekte zwembaden.

Is er warm water?

In het sanitairblok zijn boilers aanwezig. Deze zijn bestemd voor de douches. In verband met de capaciteit van de boilers vragen we de gasten om zelf water te verwarmen voor de was en de afwas.De douches zijn voorzien van een automaat. Deze geven voor 5 minuten water.

Is er een wasmachine op de camping?

op de camping is geen wasmachine aanwezig voor algemeen gebruik door de gasten. Maar, u kunt uw was op de boerderij laten wassen. De kosten bedragen Kc 100,- per wasbeurt. Kleine handwasjes kunt u bij het aanrecht of op de eigen kampeerplaats doen. In verband met de capaciteit van de boilers vragen we de gasten om dan zelf het water te verwarmen, zodat er voldoende warm water is voor de douches.In het sanitairblok staat een centrifuge voor algemeen gebruik. Op het erf van de boerderij zijn waslijnen aanwezig, waar u uw was te drogen kunt hangen.Het gebruik van de centrifuge is voor eigen risico. Past u ook op dat de kinderen er niet mee “spelen”?

Kan je in Tsjechië alles kopen?

Met uitzondering van typisch Hollandse produkten (drop en zoute haring) kan je in Tsjechië alle huishoudelijke zaken kopen.
In Svetla nad Sazavou zijn supermarkten en enkele kleine winkels. Hier kunt u alle dagelijkse boodschappen halen. In Havlickuv Brod zijn drie hele grote suppermarkten waar u werkelijk alles kunt kopen.

En hoe zit het met geld?

De Tsjechische munt heet Kroon (Kc). Bij alle banken en supermarkten kunt u geld opnemen met uw pinpas.
Het beste kunt u zo groot mogelijke bedragen pinnen, omdat de bankkosten per transactie worden berekend. Het maximum bedraagt Kc 15.000,= per pinbeurt. Pinautomaten komt u overal tegen. Waarschijnlijk wordt de Euro in 2013 ingevoerd in Tsjechië.

Mogen we onze hond meenemen?

Honden zijn (mits aangelijnd) welkom op de camping. We waarschuwen de gasten ervoor, dat er in de buurt van de camping veel wild aanwezig is:
als uw hond een jachtinstinct heeft, moet u dus dubbel opletten want anders gaat hij/zij er achteraan.Als u uw hond meeneemt in het openbaar vervoer, moet de hond vaak een muilkorf aan.Ook moet u altijd de inentingspapieren (paspoort) van de hond bij u hebben.

Kan je in de buurt van de camping fietsen?

De omgeving van Svetla nad Sazavou is vergelijkbaar met zuid Limburg: glooiend heuvellandschap met een enkele korte, steile helling. Een geoefend fietser heeft het hier naar zijn/haar zin.

Heeft de camping in 2002 last gehad van overstromingen?

de camping heeft geen last gehad van overstromingen. De meeste overstromingen doen zich voor in het westen (ten zuiden van Praag) en het zuid-oosten van Tsjechië. Op die plaatsen komt een aantal rivieren bij elkaar waarmee het regenwater moet worden afgevoerd. Bij veel regenval ontstaan op die plaatsen opstoppingen en (als er heel veel regen is gevallen) overstromingen.
Overigens is de waterafvoer sinds 2002 sterk verbeterd, waardoor overstromingen minder vaak zullen voorkomen.De camping ligt op ongeveer 600 meter hoogte, maar ook de plaats Svetla nad Sazavou heeft geen last gehad van overstromingen. De rivier de Sazava, die door het dorp stroomt stond wel heel hoog (ik had het nog nooit zo hoog gezien), maar er was nog lang geen sprake van overstromingen.

Tsjechië is bij de Europese Unie gekomen. Welke gevolgen heeft dat?

Tsjechië is op 1 mei 2004 tot de Europese Unie toegetreden. Het verdrag van Schengen is per 22 december 2007 op Tsjechië van toepassing. Dit betekent dat u vanaf 1 mei 2004 zowel met een paspoort als met een identiteitskaart naar Tsjechië mag reizen.
Vanaf 22 december 2007 is de grenscontrole tussen Duitsland, Polen en Oostenrijk met Tsjechië afgeschaft. U kunt dus non-stop naar de camping rijden.Sinds de toetreding mag je per meerderjarig persoon ook meer drank uit Tsjechië mee naar Nederland nemen:

  • 110 liter bier
  • 90 liter wijn
  • 20 liter likeurwijn (sherry, port)
  • 10 liter sterke drank

Je mag ook 800 sigaretten vanuit Tsjechië meenemen naar Nederland.

Voor meer informatie: website Nederlandse douane of telefoon 0800 – 0143